Η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας και η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων και των κοινωνικών συνθηκών σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο όπου εξάγονται τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη επαναφοράς-επικαιροποίησης επιτυχημένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έλαβε η Κυβέρνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως άλλωστε έχουν ήδη εξαγγελθεί και αρχίσει να υλοποιούνται ως πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Παράλληλα υφίσταται ανάγκη νέων μέτρων καθώς και ρύθμισης εκκρεμών θεμάτων που απασχολούν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων, συνεχίζοντας τη σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την ουσιαστική στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων από την α’ φάση της πανδημίας, απέστειλε διαδοχικά δύο νέες επιστολές στους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Yποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στους Αναπληρωτές Υπουργούς: Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Nίκο Παπαθανάση, στους Υφυπουργούς Υγείας: Βασίλη Κοντοζαμάνη, Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, με προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία όσο και της απασχόλησης των εργαζομένων στη β’ φάση της πανδημίας Covid-19.

Επίσης ο ΣΕΒΕ με επιστολή του στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή τη συνεχάρη για την πρωτοβουλία δημιουργίας του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Υγειονομικών Πιστοποιητικών για το Εξαγωγικό Εμπόριο (Π.Σ.Δ.Υ.Π.Ε.E.), με την ονομασία “Εξαγωγές Ζώων, Τροφίμων Ζωικής προέλευσης και Ζωικών Υποπροϊόντων”. Η ψηφιακή έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για τις εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες θα αποτελέσει το ψηφιακό “διαβατήριο” για κομβικής σημασίας αγορές Τρίτων Χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλιεύματα, το μέλι και το κρέας.

Ο ΣΕΒΕ αναμένει, μετά την εφαρμογή της πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr, να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό αντίστοιχες εφαρμογές και για τα αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης αλλά και για το σύνολο των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και ευρύτερα για το σύνολο των προτελωνειακών διαδικασιών στο πλαίσιο και της Ενιαίας Θυρίδας για την διευκόλυνση του εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτάσεις του ΣΕΒΕ συνοπτικά είναι οι εξής:

1. Yποστήριξη εταιριών που έκλεισαν με Απόφαση Δημόσιας Αρχής λόγω κρουσμάτων COVID-19

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο στήριξης εταιριών που κλείνουν λόγω κρουσμάτων με απόφαση της Πολιτείας (πχ ΕΟΔΥ), αλλιώς θα πληγεί ακόμη περαιτέρω η επιχείρηση και η βιωσιμότητά της στις σημερινές συνθήκες που ήδη είναι επιβαρυμένες.

2. Εργαζόμενοι θετικοί στον COVID-19 – Aναρρωτική άδεια και επίδομα ασθένειας – Eργαζόμενοι θεωρούμενοι ως στενές επαφές – Άδειες Ειδικού Σκοπού

Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να εκδώσουν άμεσα οδηγίες προς τα Ασφαλιστικά ταμεία και τους γιατρούς για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος COVID-19 ως ασθένεια. Γενικότερα το θέμα των απουσιών των εργαζομένων σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με το κόστος να μην επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.

3. Στήριξη επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν για την κάλυψη του υψηλού κόστους συμμόρφωσης στα υγειονομικά πρωτόκολλα – Άμεση επιδότηση των τεστ στις επιχειρήσεις

4. Παράταση δράσης “Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19” για ένα τετράμηνο, με κάλυψη δηλαδή από δημόσια χρηματοδότηση των συμβατικών τόκων που δημιουργούνται μέχρι 31.12.20

5. Επαναπροσδιορισμός έννοιας προσωπικού στις ρήτρες διατήρησης προσωπικού όλων των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης

6. Προτάσεις για Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

6.1. Ανάγκη ευελιξίας προϋποθέσεων υπαγωγής πληττόμενων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

6.2. Επέκταση προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” σε νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους

7. Νέα μέτρα στήριξης σε πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει το όριο των 200.000€ ως ενισχύσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος DE MINIMIS και των 800.000€ ως ενισχύσεις στο Προσωρινό Πλαίσιο στήριξης – Αύξηση ορίων σώρευσης με βάση τη νέα Ανακοίνωση της ΕΕ

Στα νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5 θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να συμπεριληφθούν και πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξαντλήσει το όριο των 800.000€ του προσωρινού πλαισίου στήριξης για τις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας. Σημειώνουμε επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο σώρευσης των 200.000 των ενισχύσεων de minimis.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο ΣΕΒΕ ζητά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
α. Να αυξηθεί το όριο σώρευσης των 200.000€ σε 1 εκ. € των ενισχύσεων De Minimis, γιατί πολλές εταιρίες το έχουν εξαντλήσει και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αλλιώς κάποιο ποσό βάσει κριτηρίων.

β. Να αυξηθεί το όριο των ενισχύσεων του Προσωρινού πλαισίου στήριξης από τις 800.000€ στα 3 εκ. €.

γ. Η όποια αύξηση στα παραπάνω σημεία α. και β. να αποσυνδεθεί από τη μείωση κύκλου εργασιών του 30%, καθώς και επιχειρήσεις με μικρότερη μείωση είναι πληττόμενες και έχουν ανάγκη στήριξης.

δ. Τα παραπάνω να ισχύσουν για όλα τα νέα μέτρα στήριξης όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 (με τροποποίηση της με Αριθμ. ΓΔΟΥ 281/13.11.20 ΚΥΑ) και 5.

8. Στήριξη-επιδότηση της υφιστάμενης απασχόλησης και όχι της ανεργίας (νέες προσλήψεις) στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις

Στήριξη υγιών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων με μείωση κύκλου εργασιών λόγω επιπτώσεων COVID-19 με κάποιο νέο, εκτός των υφιστάμενων, μέτρο όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό τους και να συνεχίσουν να είναι σχετικά “υγιείς” χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης, κλπ στο μέλλον, αλλιώς κι αυτές θα μεταπηδήσουν στις – με την ευρεία του όρου έννοια – προβληματικές επιχειρήσεις με επιπτώσεις στις ίδιες και στην απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

9. Άλλα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων – Μεταχρονολογημένες επιταγές – Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων – Χρηματοδότηση μέσω factoring με αναγωγή από εκχώρηση απαίτησης

10. Επαναπροσδιορισμός επιστροφών για τις Επιστρεπτέες 1 έως 3 με βάση τις Επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5, με την υποχρέωση επιστροφής του 50% των σχετικών ποσών με μόνη αντίστοιχη αναλογική δέσμευση της διατήρησης της απασχόλησης

11. Υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων κατά 40% στα ακίνητα επαγγελματικής χρήσης και στο πλαίσιο του Leasing (χρηματοδοτικής μίσθωσης)

12. Περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονική Διαβίβαση στο myDATA και αναβολή εφαρμογής της από 01.01.21

13. Άμεση νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων κατά τα ισχύοντα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

14. Αξιοποίηση των τουριστικών λεωφορείων που είναι σε αδράνεια πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης