Σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην Τουρκία, νέα πτώση της λίρας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018, 13:03
Σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην Τουρκία, νέα πτώση της λίρας
Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν τις προσπάθειες της Άγκυρας να διαχειρισθεί τη ρήξη της με τις ΗΠΑ μετά την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι οι εμπορικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Η αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία επιτάχυνε τις απώλειες της λίρας, η οποία σημειώνει πτώση 38% έναντι του δολαρίου φέτος.

Πριν από λίγο, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,187 λίρες ανά δολάριο, ενώ τη Δευτέρα έκλεισε στις 6,12 λίρες, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει κοντά στο επίπεδο των 6,3 λιρών. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, ο Αλμπαϊράκ τόνισε την ώθηση που δίνει η Άγκυρα στη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και έθεσε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί τελικά να επιδεινώσουν την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε τον Αύγουστο τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία, προκαλώντας ανταποδοτικά μέτρα από την πλευρά της 'Αγκυρας. Οι επενδυτές ανησυχούν, επίσης, από την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενδεχομένως βαριά ποινή για τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στα μαχαίρια λόγω των διαφορετικών συμφερόντων τους στη Συρία και των αμερικανικών αντιρρήσεων στο σχέδιο της 'Αγκυρας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018, 13:03