Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών διαμορφώθηκαν σε νέα υψηλά την Παρασκευή, αλλά η άνοδος του δολαρίου ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό μετρίασε τα κέρδη, με την τουρκική λίρα να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό.

Το τουρκικό νόμισμα μειώθηκε 0,6% στις 8,564 έναντι του δολαρίου και οδεύει προς τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, ύστερα και από την αντικατάσταση ενός ακόμα κεντρικού τραπεζίτη από τον πρόεδρο Ερντογάν, εντείνοντας τα ερωτήματα για την αυτονομία της νομισματικής αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε νέα πτωτική πορεία ρισκάρει να προκαλέσει νέα κρίση για την τουρκική λίρα, καθώς αρχίζει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, τον οποίο η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διότι δεν είναι σε θέση να αυξήσει “αξιόπιστα” τα επιτόκια, εξαιτίας της αντίδρασης του Ερντογάν» ανέφερε η Tatha Ghose της Commerzbank.

«Εξαιτίας της αδυναμίας της να αυξήσει σωστά τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα στηρίζεται στον πληθωρισμό για να επιβραδυνθεί μέσω εξωτερικών ή άλλων παραγόντων έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει ακόμα και μια μικρή περίοδο σταθερότητας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης