Πτωτικά για τρίτη διαδοχική ημέρα κινούνται ιταλικά ομόλογα και μετοχές, μετά και την έντονη κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλία.

Το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού, που αποτελεί βαρόμετρο για τον επενδυτικό κίνδυνο, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση στην οποία ανέφερε ότι τα σχέδιά της για τις δαπάνες είναι υπερβολικά και ότι η δημοσιονομική απόκλιση είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη την επίσημη ετυμηγορία της για τον προϋπολογισμό, ενώ οι S&P 500 και Moody’s θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας πριν τα τέλη του μήνα.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,71%, με το spread να φτάνει τις 332 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,2% στις 18.856 μονάδες στο Μιλάνο.

Το κλίμα επιδεινώνει η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, εξαιτίας φορολογικών μέτρων που παρουσιάσθηκαν πριν από τρεις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης