H απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων σήμερα, λόγω της ανησυχίας για την ενδοκυβερνητική διαμάχη και την επικείμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας. Αναλυτές τόνιζαν ότι η διαπραγμάτευση στις αγορές ομολόγων παρέμενε χαμηλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, διογκώνοντας τις κινήσεις των τιμών.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα για το 2019 άσκησε, επίσης, πίεση στις αποδόσεις της Ευρωζώνης γενικά. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε 7,5 μονάδες βάσης στο 2,67% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφορά της απόδοσής του από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου αυξήθηκε σε περίπου 261 μονάδες βάσης και είναι η υψηλότερη δύο εβδομάδων.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global αναμένεται να επαναξιολογήσει το αξιόχρεο της Ιταλίας την Παρασκευή. Σήμερα, αξιολογεί την Ιταλία στο BBB, δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, αλλά με αρνητική προοπτική για τη χώρα.

Η αδύναμη ιταλική οικονομία και οι ανησυχίες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταίροι του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού συγκρούστηκαν την Παρασκευή σχετικά με αμοιβαίες κατηγορίες για διαφθορά, με τις σχέσεις μεταξύ της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση.

Εκτός της Ιταλίας, οι αποδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 2 με 3 μονάδες βάσης, καθώς οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου ενίσχυσαν τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ ανήλθαν στο υψηλότερο φετινό επίπεδό τους μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης