Σε υψηλό έξι και πλέον ετών κινείται τη Δευτέρα η πλατίνα, στη βάση της πεποίθησης ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και οι σκληρότεροι κανόνες σχετικά με τους ρύπους θα κάνουν το μέταλλο πιο περιζήτητο το επόμενο διάστημα.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τους ρύπους απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων μεγαλύτερη χρήση πλατίνας για τους καταλύτες στηρίζοντας την τιμή του μετάλλου,  αναφέρει η Margaret Yang, στέλεχος στρατηγικής στην DailyFX.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατίνα έχει κερδίσει 20% από τις αρχές του έτους, μεταξύ άλλων και λόγω των προβλημάτων στη νοτιοαφρικανική μονάδα επεξεργασίας της, η οποία δημιουργεί έλλειμμα ποσοτήτων στην αγορά, σύμφωνα με το  World Platinum Investment Council.

«Η πλατίνα έχει ξεπεράσει σε απόδοση τον χρυσό από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η προβλεπόμενη ανάκαμψη στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων στηρίζει τις προοπτικές του λευκού μετάλλου» προσθέτει η Yang.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο έως και 2,7%, στα 1.289,94 δολ. ανά ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014, ενώ αργότερα υποχώρησε ελαφρά στα 1.286,43 δολ., σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πλατίνα έχει βρεθεί στα ραντάρ των χρηματοοικονομικών επενδυτών» σημειώνει ο Kirill Chuyko, στέλεχος της BCS Global Markets.

«Το μομέντουμ της οφείλεται τελευταία και σε τοποθετήσεις κερδοσκόπων» προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης