Σε υψηλά διετίας κινούνται βρετανική λίρα, στερλίνα και ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνεται η αισιοδοξία ότι τελικώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις, ενώ ενισχυτικά επιδρά και η σχετική αδυναμία του νομίσματος των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Η στερλίνα σημείωνε νωρίτερα κέρδη έως και 0,7%, στα 1,3549 δολάρια ανά λίρα, ξεπερνώντας το υψηλό της 4ης Δεκεμβρίου και φθάνοντας στα ισχυρότερα επίπεδά της από τον Μάιο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ ανήλθε πάνω από τα 1,22 δολ., για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, ενισχυμένο από τα ισχυρότερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, τα οποία ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος εισέρχεται σε κύκλο ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, το νόμισμα των ΗΠΑ υποχωρεί για τρίτη συναπτή ημέρα, καθώς η διάθεση των επενδυτών για προϊόντα υψηλότερου ρίσκου αποκαθίσταται, ενώ πλησιάζει και η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα ληφθεί αύριο Τετάρτη.

Η λίρα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευαίσθητη στις στροφές της μακρόχρονης διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις, ειδικά μετά και την αποχώρηση της πρώτης από το μπλοκ των 28 (και πλέον 27) χωρών τον περασμένο Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το μόνο εμπόδιο που έχει απομείνει μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών είναι η πρόσβαση των αλιέων της κάθε πλευράς στην ΑΟΖ της άλλης.

Το ευρώ, την ίδια στιγμή, βασίζει προς την καλύτερη απόδοσή του από το 2017. Η άνοδός του οφείλεται μεταξύ άλλων στην πεποίθηση ότι οι 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα επιτύχουν σύντομα υψηλότερο βαθμό ενοποίησης δημοσιονομικών πολιτικών, μετά και την απόφαση των 27 υπέρ ενός τεράστιου πακέτου ανάκαμψης για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών-μελών της Ένωσης έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης