Οι τιμές του αλουμινίου έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του μετάλλου και των περικοπών στην παραγωγή που έθεσε η Κίνα.

Ειδικότερα, η παραγωγή της Κίνας, η οποία έχει ήδη περιοριστεί από την κυβερνητική εκστρατεία κατά της ρύπανσης, έχει πληγεί περαιτέρω από τις ελλείψεις στην αγορά ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές των κινεζικών futures που αφορούν στον κλάδο της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα ετών ή και σε επίπεδα-ρεκόρ, την ώρα που και η Ινδία είναι αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,9% στα 3.022,50 δολάρια ανά τόνο τη Δευτέρα, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 3.044 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Οι τιμές έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 50% μέχρι στιγμής για το 2021, μετά από κέρδη 9% που καταγράφηκαν το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές της Macquarie εκτιμούν ότι η διαταραχή της προσφοράς θα μειώσει την κινεζική παραγωγή αλουμινίου κατά 1,5 εκατ. τόνους φέτος, οδηγώντας σε έλλειμμα 1 εκατ. τόνων στην παγκόσμια αγορά των περίπου 65 εκατ. τόνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης