Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά και ότι η συμφωνία υπό τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα επιβιώσει «με τη θέληση όλων».

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Ενέργειας από τον Χαλίντ αλ-Φαλίχ χθες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει «ριζική» αλλαγή στην πολιτική πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας –του ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ– η οποία βασίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε στρατηγικούς παράγοντες όπως τα αποθέματα και η κατανάλωση ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρίγκιπας είχε βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, με στόχο τη μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και να ισορροπήσει η αγορά.

Ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ «θα μείνει για καιρό» και κάλεσε τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμορφωθούν με τους στόχους για την παραγωγή.

«Ανέκαθεν εργαζόμασταν με ένα συνεκτικό, λογικό τρόπο εντός του ΟΠΕΚ για να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί εργάζονται και ευημερούν από κοινού», δήλωσε ο πρίγκιπας. «Θα ήταν λάθος από την πλευρά μου να προκαταλάβω τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ», δήλωσε όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να στηριχθεί η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαουδάραβας υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές πετρελαίου, που σήμερα κατέγραψαν άνοδο ύστερα από την είδηση του διορισμού του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 35 σεντς στα 61,89 δολάρια το βαρέλι στις 11:46 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 31 σεντς στα 56,83 δολάρια.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως έχει επιβραδυνθεί η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια και ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν μόλις επιλυθεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης