Ισορροπημένη χαρακτήρισε την προσέγγιση της διαδικασίας υιοθέτησης του ευρώ από τη Ρουμανία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (BNR) Μούγκουρ Ισαρέσκου.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης για υψηλό πραγματικό ποσοστό σύγκλισης, τουλάχιστον 70-75% του μέσου όρου της ευρωζώνης ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφορετικά, δεν θα είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και, ως εκ τούτου, σε περίπτωση ασύμμετρων διαταραχών, δεν θα είμαστε σε θέση να συγχρονίσουμε τις δραστηριότητές μας με άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή σύγκλιση δεν σημαίνει ότι είμαστε τόσο φιλόδοξοι, ώστε να επιδιώξουμε μια σύγκλιση του 90% του μέσου όρου της ευρωζώνης ή επίπεδο ίσο με το επίπεδο της Γερμανίας.

Θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο ρεαλιστές, με ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο θεωρούμε εξίσου σημαντικό με την ονομαστική σύγκλιση. Και, εξίσου σημαντικό, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλοί είναι οι στόχοι, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ισαρέσκου.

Σημείωσε επίσης ότι, «για να είναι επιτυχής η μετάβαση στο ευρώ, πρέπει να είσαι δρομέας μαραθωνίου παρά δρομέας αγώνων ταχύτητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρητό “festina lente” (σ.σ. σπεύδε βραδέως) ταιριάζει απόλυτα με την προσέγγισή μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία σύγκλισης είναι συνεχής και θα εξελίσσεται ακόμη και μετά την ένταξή μας στην ευρωζώνη. Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τις αποτυχημένες εμπειρίες άλλων κρατών που θεωρούν ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι το τέλος της γραμμής “τερματισμού”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης