Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 8,5%, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για έβδομη φορά φέτος, προκειμένου να περιορίσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει σε υψηλό έξι ετών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλονίζουν τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις, η Τράπεζα της Ρωσίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις επικείμενες συνεδριάσεις», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Το ρούβλι υποχώρησε ελαφρώς στα 76,83 έναντι του δολαρίου, έναντι των 73,58 πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η κεντρική τράπεζα -που έχει στόχο τον πληθωρισμό στο 4%- τόνισε ότι ο πληθωρισμός στις 13 Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν στο 8,1%, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στο 4%-4,5% μέχρι το τέλος του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει το βιοτικό επίπεδο και είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των νοικοκυριών, οδηγώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να ζητήσει προληπτικά μέτρα για να τεθεί φρένο στις αυξημένες τιμές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης