Τις προοπτικές να ενώσουν δυνάμεις με μία συμφωνία μακράς διαρκείας, που θα εξασφαλίζει την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, αλλά και θα αντιμετωπίζει την πρόκληση του αμερικανικού σχιστολιθικού αργού, εξετάζουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μομάμεντ μπιν Σαλμάν, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Ριάντ, η πιο ισχυρή δύναμη στο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και η Μόσχα, έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις για αυτό το θέμα και θέλουν να παρατείνουν για μεγάλο διάστημα τη συμφωνία, που υπέγραψαν το 2017 με στόχο να ανακόψουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να περάσουμε από μία συμφωνία, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, σε μία συμφωνία για συνεργασία σε ορίζοντα 10 ή και 20 ετών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο και μένει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι από 115 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι του 2014, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κάτω από τα 30 δολάρια το 2016. Σήμερα έχουν ανακάμψει κοντά στα 70 δολάρια, εξαιτίας και του εντεινόμενου γεωπολιτικού ρίσκου. Ωστόσο η ταχύτατη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής δυσχεραίνει την προσπάθεια να απορροφηθεί πλήρως η περίσσεια προσφορά από την αγορά και θα μπορούσε να τις θέσει εκ νέου υπό πίεση.

ΠΗΓΗ: Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης