Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και προειδοποίησε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό ενδέχεται να περιορίσουν τις προοπτικές για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 4,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά, μετά από τις μειώσεις επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης νωρίτερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων είχε προβλέψει την απόφαση ενώ λίγοι ήταν αυτοί που ανέμεναν μικρή μείωση.

«Οι εφάπαξ παράγοντες ασκούν πιο σημαντική και παρατεταμένη ανοδική επίδραση στις τιμές» αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στην ανακοίνωσή της.

Επίσης τονίζει ότι «θα αξιολογήσει τις επακόλουθες εξελίξεις και την ύπαρξη δυναμικής για μια επιπλέον μείωση των επιτοκίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, καθώς η πτώση στο ρούβλι άρχισε να περνάει στον πληθωρισμό, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω μειώσεις.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 4,7% και ίσως φτάσει στο 4,9% μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Αναλυτές του ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα είχαν δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία.

Προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει από το 4% του στόχου της κεντρικής τράπεζας και να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης