Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης όταν συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η οικονομία έχει μάθει να προσαρμόζεται στην πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει αυξήσει τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων οικονομολόγων, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να οδεύει σε νέα lockdowns μετά από μια τρελή πορεία από την έναρξη του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ωστόσο που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης, στην οποία το ΔΝΤ θα παρουσιάσει επίσης την άποψη του για την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη αυξάνει την αβεβαιότητα, αλλά δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Η ανάπτυξη στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του έτους ήταν ταχεία και η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ επίσης θα είναι αρκετά αισιόδοξο για την ανάκαμψη στην έκθεση του.

Η Κομισιόν προέβλεπε τον Νοέμβριο ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως το 2021 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά το 2022 με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να μειώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 5% αυτό το έτος μετά από την ύφεση του 6,4% το 2020. Η ανάπτυξη το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% και στο 2,4% για το 2023.

«Νομίζω ότι παραμένει η προσδοκία ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε την κατάσταση (με τις δυσκολίες της πανδημίας), ότι θα πρέπει να περιμένουμε από την παγκόσμια οικονομία να προσαρμοστεί σε αυτές τις ανισορροπίες της ζήτησης», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως η οικονομία έχει προσαρμοστεί στην πανδημία, καθιστώντας τη ολοένα και πιο ανθεκτική χάρη στους εμβολιασμούς.

«Ουσιαστικά, οι οικονομικοί παράγοντες έχουν αναπτύξει νέους τρόπους να εργαστούν με την πανδημία. Επομένως, η προσδοκία είναι ότι, ενώ η δυναμική της πανδημίας μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές, οι επιπτώσεις είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές που είδαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί είναι επίσης πιθανό να εγκρίνουν μια σύσταση της Κομισιόν για διατήρηση της βοήθειας της δημοσιονομικής πολιτικής για την οικονομία στο επόμενο έτος, αν και με μετατόπιση της εστίασης από τη γενική υποστήριξη για όλα, σε στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένους τομείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης