Η Ελλάδα και η Μάλτα απέφυγαν ή δεν μπόρεσαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στην επικράτεια με αποτέλεσμα ναυπολείπονται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο αλλά και ένα εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν.

Οι 27 της Ε.Ε. έχουν μέχρι σήμερα αναφέρει πώς έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 20,3 δισ. ευρώ, με την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να έχουν γνωστοποιήσει δράσεις άνω του 1 δισ. ευρώ η κάθε μία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   
Σε σύγκριση, η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει πώς έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 212.000 ευρώ και η Μάλτα αξίας 147.000 ευρώ.

«Προκαλεί έκπληξη», σχολίασε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Είτε δεν έχουν πολλά ή δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει κάτι αλλά δεν μας το έχουν γνωστοποιήσει, αν και είχαν τις ευκαιρίες», πρόσθεσε.  
Ελλάδα και Μάλτα δεν έκαναν κάποιο σχόλιο, μεταδίδει το πρακτορείο.  

Πάνω από 10 μήνες μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίπου 1.300 φυσικά πρόσωπα και 120 οντότητες έχουν μπει στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. ενώ η Κομισιόν έχει ανακοινώσει διαδοχικές δέσμες κυρώσεων στο εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τραπεζικό κλάδο, τα μίντια και την άμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. στρέφει παράλληλα την προσοχή της στο αν και πώς θα προχωρήσει στην κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένο νομικό προηγούμενο και κάποιες χώρες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον κίνδυνο να υπάρξουν μηνύσεις από την ρωσική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το να χρησιμοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθεί η Ουκρανία θα ήταν η ορθή επιλογή.   

Η Ε.Ε. εργάζεται παράλληλα για να καταστήσει ποινικό αδίκημα την παράκαμψη των κυρώσεων σε όλες της χώρες της Ε.Ε. κάτι που δεν ισχύει σήμερα.  

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ηγεσία της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πρόοδο στα ζητήματα αυτά στην επόμενη σύνοδο Ε.Ε. – Ουκρανίας στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης