Ιστορικό ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2019, όπως ανακοίνωσε κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαγακάκος.

Συνολικά την περασμένη χρονιά εγκαταστάθηκαν 727 νέα μεγαβάτ αιολικών πάρκων, αριθμός, που όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ γεμίζει αισιοδοξία. Το ρεκόρ των 727MW είναι σχεδόν υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των νέων εγκαταστάσεων των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη στατιστική της ΕΛΕΤΑΕΝ την προηγούμενη δεκαετία, με εξαίρεση δύο χρονιές, οι εγκαταστάσεις κυμαίνονταν μεταξύ 100 και 250MW. Το προηγούμενο ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων είχε σημειωθεί το 2011 και ήταν 315MW, ενώ η δεύτερη καλύτερη χρονιά ήταν το 2017 με 285MW.

Κατά την περυσινή χρονιά ωστόσο, δεν έσπασε μόνο το ρεκόρ των νέων εγκαταστάσεων αλλά είχαμε και τέσσερις ακόμη πρωτιές:

Καταρχάς, στη διάρκεια του 2019 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για το έργο της Enel Green Power στον Καφηρέα με ισχύ 154,1 MW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, υλοποιήθηκε το πρώτο έργο repowering παλιού αιολικού πάρκου της ΔΕΗ, όπου εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μεγαλύτερης ισχύος. Το αιολικό πάρκο που ανακαινίστηκε έχει νέα ισχύ 12,8 MW.

Το τρίτο ρεκόρ αφορά στον μεγαλύτερο ρότορα που έχει τοποθετηθεί σε πάρκο στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ρότορα μήκους 136 μέτρων, που εγκαταστάθηκε σε πάρκο στη Δ. Μακεδονία. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δείχνει ότι στη χώρα μας απορροφώνται με επιτυχία οι νέες τεχνολογίες της αιολικής αγοράς.

Τέλος το τέταρτο ρεκόρ αφορά στην χαμηλότερη τιμή που κατακυρώθηκε για αιολικό πάρκο στο πλαίσιο των διαγωνισμών που διοργανώνει η ΡΑΕ για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η τιμή που κατακυρώθηκε ήταν 57,74 ευρώ η μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση χονδρεμπορική τιμή (ΟΤΣ) της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αναφερόμενος στα ρεκόρ της αγοράς, ο κ. Λαγακάκος τόνισε ότι ακόμη πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί και να συνεχιστεί η δυναμική της αγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι η αγορά της αιολικής ενέργειας έχει υποδεχθεί θετικά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο ενέργειας για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην φιλόδοξη πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εμποδίων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, όσον αφορά στις ΑΠΕ.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο οριζόντιο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες διατάξεις για τις ΑΠΕ, οι οποίες προήλθαν μετά από διάλογο με την αγορά.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε επανάσταση την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με την απλή γνωστοποίηση που θα γίνεται στο ηλεκτρονικό μητρώο, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την απλοποίηση των ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων) θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο για τις ΑΠΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης