Στην εποχή των «ισχυρών αυταρχικών προσωπικοτήτων» στην παγκόσμια πολιτική ηγεσία, ο πρόεδρος του αμερικανικού think tank «Council on Foreign Relations» και πρώην διπλωματικό στέλεχος των κυβερνήσεων του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Richard Haass, τονίζει ότι η κατάσταση αποτελεί ευθεία απειλή για τους επενδυτές, αλλά και για όσους είναι υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών.

«Πρόκειται για εποχή πολιτικού αυταρχισμού, αν βάλει κανείς κάτω τα δεδομένα. Η δημοκρατία είναι κατά κάποιο τρόπο σε υποχώρηση», ανέφερε ο Haass στο Hadley Gamble του αμερικανικού δικτύου CNBC στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι σε ηγεσίες μεγάλων και επιδραστικών για τις παγκόσμιες εξελίξεις χωρών υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι «πιθανότατα δεν έχουν καν συναίσθηση των επιπτώσεων των όσων πράττουν», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και ισχυρό άνδρα της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και χαρακτηρίζοντάς τους “αυταρχικούς κυβερνήτες”.

Αυτό το φαινόμενο, προειδοποίησε, αποσταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων η οποία είχε παγιωθεί μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Για 70 με 75 χρόνια, είχαμε αυτό το διεθνές σύστημα το οποίο θεμελιωνόταν σε κανόνες, δεν είχαμε πολέμους μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, είχαμε ξεχάσει τις μεγάλες ιστορικές αντιπαλότητες… και σήμερα κοιτώντας τον κόσμο, ανησυχώ.
Φοβάμαι ότι όταν οι ιστορικοί θα κοιτούν πίσω σε αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θα βλέπουν την αρχή του ξετυλίγματος του κουβαριού», πρόσθεσε ο Haass.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν, είπε ακόμη, ειδικά όσοι εξετάζουν μακρόπνοες επενδύσεις.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι τα πράγματα δεν θα πάνε αυτονόητα καλά, ότι η κατάσταση θα είναι όλο και λιγότερο σταθερή όσο θα περνάει ο καιρός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον δείκτη Δημοκρατίας του Economist, από τις 167 χώρες του καταλόγου για το 2018, οι 89 έχουν χαμηλότερο σκορ σε σχέση με το περασμένο έτος.

«Βγαίνουμε επίσης από μια εποχή ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, πράγμα που συνιστά μια ανωμαλία», κατέληξε ο Haass, προσθέτοντας τα (μελλοντικά) υψηλά επιτόκια, την αυξανόμενα γεωπολιτική αβεβαιότητα, τις νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και την χρήση τους, την κλιματική αλλαγή, αλλά και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στους παράγοντες που τον ανησυχούν σε σχέση με το μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης