Απροσδόκητη πτώση σημείωσε η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των ευρύτερων ελλείψεων εργατικού δυναμικού που πλήττουν όχι μόνο την αγορά κατοικίας, αλλά και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,6% τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,555 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών θα αυξηθούν στα 1,620 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και η μέτρηση του Αυγούστου, στα 1,580 εκατομμύρια από 1,615 εκατομμύρια που είχαν ανακοινωθεί.

Παράλληλα, «βουτιά» κατά 7,7% κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο και οι οικιστικές άδειες, στον αριθμό των 1,589 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών ανήλθαν σε υψηλό 14,5 ετών τον Μάρτιο, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,725 εκατομμυρίων.

Τα προβλήματα της αγοράς κατοικιών οφείλονται αφενός στις τιμές, παρότι οι τιμές της ξυλείας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, η μείωση δεν έχει περάσει ακόμη στην κατασκευαστική δραστηριότητας, ενώ πρόβλημα δημιουργούν και οι ελλείψεις οικονομικών υλικών, όπως κουφώματα και ηλεκτρολογικό υλικό, την ώρα που προβληματίζει και η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται ότι το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 3,05% κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα από 2,99% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κολοσσού στεγαστικών δανείων Freddie Mac.

Αν και τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να καταστήσει την απόκτηση κατοικίας λιγότερο προσιτή για ορισμένους αγοραστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης