Mε πρόσθετους τόκους 5,354 δισ. ευρώ επιβαρύνεται το Δημόσιο από το 2017 έως και το 2021 εξαιτίας των swap (συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου) στις οποίες είχε προχωρήσει ο τ. υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, η δαπάνη για τόκους που καταβάλλει ο κρατικός Προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερη, απ΄ ό,τι θα ήταν αν το Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προχωρήσει στη σύναψη των συμφωνιών αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο για φέτος ο Προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους εξαιτίας των swaps ύψους 1,69 δισ. ευρώ (τόκοι μετά swap 6,2 δισ. ευρώ – προ swap 4,6 δισ. ευρώ), ενώ για το 2021 η πρόσθετη επιβάρυνση αγγίζει το 1,45 δισ. ευρώ (5,9 δισ. ευρώ μετά swap – 4,47 δισ. ευρώ προ swap).

Οι συμφωνίες swap αφορούν τα διακρατικά δάνεια (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης (Μνημόνιο). Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου +0,50%), το οποίο στην συνέχεια «κλείδωσε» σε σταθερό (1,45%) μέσω των συμφωνιών αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης