Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, που ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, συνολικού αθροιστικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, κατέληξαν Πολωνία και Ουγγαρία, σύμφωνα με Πολωνό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο συμβιβασμός φαίνεται να δίνει τέλος στην αντιπαράθεση της πλειονότητας των κρατών της Ένωσης με τις εθνικιστικές-συντηρητικές κυβερνήσεις των Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Όρμπαν, που απειλούσαν με βέτο εξαιτίας της σύνδεσης της διανομής των πόρων με τον «σεβασμό του κράτους δικαίου» στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους της Ένωσης των 27.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία, ως προδρεύουσα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, εκπροσωπεί το σύνολο του μπλοκ. Η τελική μορφή της συμφωνίας θα γίνει γνωστή έως την Παρασκευή.

«Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας, Βουδαπέστης και Βερολίνου» ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η συμφωνία θα καλύψει και τις υπόλοιπες 24 κυβερνήσεις της Ένωσης.

Η είδηση δεν επιβεβαιωνόταν άμεσα από πλευράς Γερμανίας ή από τα πρωθυπουργικά γραφεία της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Ο Γκόβιν είναι από τους πλέον διαπρύσιους κήρυκες -εντός της πολωνικής κυβέρνησης- της μη χρήσης βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκόβιν αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και την ενότητα της ΕΕ».

Το πολωνικό ζλότι εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του έναντι του ευρώ από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για συμφωνία. Κέρδη σημείωνε και το ουγγρικό φιορίνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης