Η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας επιβραδύνθηκε στο 2,9% στο γ΄ τρίμηνο από το 4,4% στους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ πιθανή είναι περαιτέρω επιβράδυνση στο υπόλοιπο του έτους, λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων.

Η χαλάρωση των περιορισμών του κορονοϊού στο τελευταίο τρίμηνο αύξησε τις εξαγωγές κατά 10% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, όταν είχαν μειωθεί 2,2% και υποστήριξαν την εσωτερική ζήτηση, αλλά η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου ήταν αργή, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ με τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβάνοντας μια απότομη επιβράδυνση της ετήσιας ανάπτυξης στο 4,2% μετά την άνοδο 16,1% στους τρεις προηγούμενους μήνες.

«Η προοπτική για το δ΄ τρίμηνο είναι αυτή της επιβράδυνσης σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, εξαιτίας της ανόδου των νέων κρουσμάτων, της παραλλαγής Όμικρον και του γεγονότος ότι η χώρα δεν θα έχει προϋπολογισμό πριν τα μέσα του 2022», τονίζουν οικονομολόγοι.

“Δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 4,8% το 2021”, προσθέτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 8,4% το 2020, στην μεγαλύτερη πτώση από το 1936.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης