Γάλλοι ψαράδες θυμωμένοι με τους περιορισμούς μετά το Brexit, ως προς την πρόσβασή τους σε βρετανικές αλιευτικές περιοχές, έπλευσαν την Πέμπτη με έναν στολίσκο στο νησί Τζέρσεϊ, στο Στενό της Μάγχης.

Μια συνεχιζόμενη κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα, με μια Γαλλίδα υπουργό να προτείνει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϊ και τη Βρετανία να αποστέλλει δύο σκάφη περιπολίας στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η διαμαρτυρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι ο γαλλικός στολίσκος δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει την πρόσβαση στα λιμάνια του Τζέρσεϊ ή να σταματήσει τη λειτουργία των τοπικών αλιευτικών σκαφών.

«Ο στόχος είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος, Hugo Lehuby, στο Reuters τηλεφωνικά.

«Αυτό δεν είναι αποκλεισμός» είπε. «Δεν είναι στόχος μας να περιπλέξουμε τα πράγματα». Είπε ότι αναμένει ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει στα λιμάνια της χώρας του μέχρι το τέλος της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ιστότοπος που παρακολουθεί τη θαλάσσια κίνηση έδειξε περίπου 25 πλοία που είναι εγγεγραμμένα στη Γαλλία, στο λιμάνι Σεντ Χέλερ του Τζέρσεϊ, την Πέμπτη το πρωί.

Το νησί του Τζέρσεΐ βρίσκεται 14 μίλια (23 χλμ.) Από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 85 μίλια (140 χλμ.) νότια των ακτών της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ είπε ότι το νησί είχε εκδώσει νέες άδειες αλιείας σύμφωνα με τους όρους μετά το Brexit, οι οποίες περιλάμβαναν νέους όρους για τους κατόχους αδειών.

Αυτό εξόργισε τους Γάλλους ψαράδες και τη γαλλική κυβέρνηση, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι νέοι όροι είχαν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση και ότι επέβαλαν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης