Αναγνωρισμένη οικονομολόγος και μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Νιγηρίας: η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, 66 ετών, είναι πλέον μόνη στην κούρσα για να γίνει η επόμενη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γιου Μιουνγκ-χι απέσυρε σήμερα την υποψηφιότητά της για τη θέση αυτή, αφήνοντας ανοικτό το δρόμο για τον διορισμό της Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα στο τιμόνι του θεσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του ΠΟΕ, θα είναι επίσης η πρώτη επικεφαλής του Οργανισμού που προέρχεται από την Αφρική.

Δύο φορές υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διπλωματίας στη Νιγηρία για δύο μήνες, η Οκόντζο-Ιουεάλα ξεκίνησε την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1982, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια. Το 2012, απέτυχε να γίνει πρόεδρος του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, έχοντας απέναντί της τον Αμερικανοκορεάτη Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Πιστεύω ότι έκανε καλή δουλειά, είτε πρόκειται για τη Νιγηρία είτε στις άλλες χώρες όπου εργάστηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ινταγιάτ Χασάν, διευθύντρια του Centre for Democracy and Development, που εδρεύει στην Αμπούτζα. «Δεν είναι απλά αγαπητή στη Νιγηρία, τη λατρεύουν, είναι σύμβολο…για τις γυναίκες», δήλωσε η Χασάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Οκόντζο-Ιουεάλα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε σε δύο πανεπιστήμια με κύρος, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Χάρβαρντ.

Αν και το καταστατικό του ΠΟΕ δεν προβλέπει εκ περιτροπής επιλογή του γενικού διευθυντή με βάση γεωγραφικά κριτήρια, εντάθηκαν οι φωνές που έλεγαν ότι τώρα είναι η σειρά ενός ή μιας εκπροσώπου της αφρικανικής ηπείρου για να αναλάβει το πόστο αυτό. Από τη δημιουργία του το 1995, ο ΠΟΕ έχει βρεθεί υπό την ηγεσία έξι ανδρών: τριών Ευρωπαίων, ενός Νεοζηλανδού, ενός Ταϊλανδού και ενός Βραζιλιάνου.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε σήμερα πως ανυπομονεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής ύστερα από την αποχώρηση της υποψηφίας της Νότιας Κορέας.

«Η δρ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα συγχαίρει τη Γιου Μιουνγκ-χι για τη μακρά εκστρατεία της και χαιρετίζει τη δέσμευση της Νότιας Κορέας στην ανοικοδόμηση και ενίσχυση της πολυμέρειας», ανέφερε η Νιγηριανή υποψήφια μέσω εκπροσώπου της. «Υπάρχει κρίσιμη δουλειά μπροστά μας για να κάνουμε μαζί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης