Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια ανώτατη τιμή για την επιβολή ανώτατου ορίου στην πώληση του φυσικού αερίου, ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Έπειτα από ένα μπρος-πίσω, 15 κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν τώρα να ορίσουν τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς στα 160 ευρώ ανά MWh, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV Τσεχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ήθελε οι υπουργοί Ενέργειας από όλη την Ένωση να συμφωνήσουν σε ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία «θέλει ένα χάσμα τιμών που θα ήταν ανεφάρμοστο», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV Τσεχίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες, η τσεχική προεδρία της ΕΕ στοχεύει συνεπώς σε ένα ανώτατο όριο περίπου 188 ευρώ ανά MWh, καθώς αυτό θα ήταν αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την έγκριση ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι δυνατή η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, αν και προτιμάται η συναίνεση.

Υπό συζήτηση είναι επίσης οι όροι ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου.

Στην τελευταία πρότασή της, η τσεχική προεδρία της ΕΕ ενισχύει επίσης τους κανόνες για την αυτόματη λήξη του μηχανισμού, η οποία θα ενεργοποιείται εάν αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια χώρα της ΕΕ ή μαζική διακοπή των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη.

«Όλοι γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ένα φρένο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Μαζί με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς, θα πρέπει επίσης να εγκριθούν οι αρχές της διασυνοριακής αλληλεγγύης και μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν μια γενική προσέγγιση για τον κανονισμό της ΕΕ για το μεθάνιο, ενώ η τσεχική προεδρία της ΕΕ αναμένει συμφωνία για το σχέδιο REPower της ΕΕ που τροποποιεί τη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Πηγή: Euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης