O Jerome Powell είναι η πρόταση του Donald Trump για να αντικαταστήσει την Janet Yellen στο «τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά τη λήξη της θητείας της τον Φεβρουάριο.

Την τελική απόφαση θα λάβει η αμερικανική Γερουσία, ωστόσο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι θα είναι μια εύκολη αλλαγή.
Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα άρει την αβεβαιότητα και η σημερινή πολιτική της Fed θα συνεχιστεί με ελάχιστες αλλαγές
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει ένα πρώην στέλεχος του κλάδου private equity, που τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και κατανοεί τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για χαλάρωση των ρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 64χρονος Powell, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Carlyle Group, ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve από το 2012 και δεν έχει ακόμη καταψηφίσει τις αποφάσεις της FOMC για τη νομισματική πολιτική.

Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα άρει την αβεβαιότητα και η σημερινή πολιτική της Fed θα συνεχιστεί με ελάχιστες αλλαγές.

«Ο Powell θα ακολουθήσει την πολιτική της Yellen και θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για την αγορά» σημείωσε ο Paul Zemsky, επικεφαλής επενδύσεων στην Voya Investment Management.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικό είναι ότι ο Powell θεωρείται ότι δεν φοβάται να αναστρέψει το σημερινό σχέδιο για μείωση του ισολογισμού της Fed σε περίπτωση που αλλάξουν οι προοπτικές της οικονομίας ή της αγοράς.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Powell είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει τον διπλό στόχο της Fed για πλήρη απασχόληση και χαμηλό πληθωρισμό.

Πρόσθεσε ότι η οικονομία έχει ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση και το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανθεκτικό.

Ο Powell διαδέχεται την Yellen, η οποία στη διάρκεια της θητείας της αύξησε το κόστος δανεισμού τέσσερις φορές, ξεκινώντας το 2015.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 40 ετών που ένας νέος πρόεδρος δεν επιλέγει την παραμονή του εν ενεργεία προέδρου της Fed.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης