Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί έναντι του ιαπωνικού γεν και του ευρώ, ενώ συνεχίζει να καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι του κινεζικού γουάν σε κλίμα έντονης ανησυχίας σήμερα για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σήμερα κάτω από το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολ. για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ένα επίπεδο που οι αναλυτές θεωρούσαν σημαντικό σημείο στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινεζικό γουάν διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 7,0527 στο δολάριο. Νωρίτερα, το γουάν κατρακύλησε έως 1,9% στο ιστορικό χαμηλό του 7,1087/ δολ. στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο μεταξύ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμα της, προσθέτοντας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να ακούσει.

«Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματος της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται ‘χειραγώγηση νομίσματος’. Ακούς Federal Reserve; Αυτό είναι μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει σημαντικά την Κίνα σε βάθος χρόνους», έγραψε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Federal Reserve δεν έχει μειώσει πιο επιθετικά τα επιτόκια της προκειμένου να αποδυναμώσει το δολάριο, ενώ έχει κατηγορήσει Ευρωζώνη και Κίνα ότι χειραγωγούν τα δικά τους νομίσματα.

Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Κίνας απέδωσε την υποχώρηση του νομίσματος “στις επιπτώσεις των μονομερών και προστατευτικών μέτρων [των ΗΠΑ] και στις εκτιμήσεις για νέους δασμούς κατά της Κίνας”.

Το αμερικανικό νόμισμα στο μεταξύ χάνει έδαφος έναντι των βασικών ανταγωνιστών του. Ειδικότερα, έναντι του γεν υποχωρεί 0,4% στο 106,19, ενώ την ίδια στιγμή το ευρώ κερδίζει 0,7% περίπου στο 1,1181.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας, διολισθαίνει στο 1,81%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης