«Ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας», επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Επικαλούμενος τα ευρήματα δημοσκοπικής έρευνας της MRB για την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, που παρουσιάστηκε στα μέλη του ΣΕΒ, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ακόμη ότι διαμορφώνεται μια θετική συναντίληψη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με τις κρίσιμες προτεραιότητες οι οποίες όπως ανέφερε, είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.

2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.

3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.

5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ακόμη ότι «στόχος μας είναι μια συμπεριληπτική, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν θα επιτευχθεί νομοτελειακά. Αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Και σε αυτό, εκτός από πόρους, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις». Σημείωσε ακόμη ότι «οι επιχειρήσεις είμαστε οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Μπορούμε και οφείλουμε να γίνουμε φορείς αλλαγής σε αυτή την κατεύθυνση». Και κατέληξε ότι «όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μια οικονομικά ισχυρή χώρα με ανοικτούς ορίζοντες, και ευκαιρίες για όλους».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2020, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος O. Βιδάλης στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης από την Πολιτεία, αλλά και από την κοινωνία.

«Σίγουρα ωφέλησε τη φήμη της Ελλάδας η διαχείριση της κρίσης όπως και επίσης επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάναμε, για παράδειγμα, άλμα στην ψηφιοποίηση, αλλά και οι επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα», τόνισε ενώ σημείωσε ότι «ταυτόχρονα η βιομηχανία μας έδειξε τις αντοχές της και επιβεβαίωσε την ορθότητα των στόχων, που έθεσε ο πρόεδρός μας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην περυσινή μας Γενική Συνέλευση».

Ο γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ αύξησε τα μέλη του και διατήρησε τον πλουραλισμό και τον πλούτο της εκπροσώπησης επιχειρήσεων, από τους κυριότερους κλάδους της οικονομίας μας, αλλά και από όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι 33 νέα μέλη προέρχονται από τη δυναμική κοινότητα των startups.

Σχετικά με τις δράσεις του ΣΕΒ ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι «η έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων, των νέων, των εργαζόμενων κάθε γενιάς και ηλικίας βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του οργανισμού», σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια είναι μια στρατηγική επιλογή την οποία θα συνεχίσουμε συστηματικά.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για θεματικές προτεραιότητες από , μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Ειδικότερα μίλησαν για:

• Βιομηχανική Στρατηγική και ESG: ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ

• Εργασιακά, Εκπαίδευση & Δεξιότητες: ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, CHIPITA A.E.

• Φορολογικά θέματα: ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.

• Καινοτομία: ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος ΔΣ, UPSTREAM A.E.

• Πράσινη Οικονομία: ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

• Διαφορετικότητα, Συμπερίληψη & Ισότητα: η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος, UNI-PHARMA Α.Β.Ε.Ε.

• Δράσεις για ΜμΕ: ο Αλέξανδρος Μακρίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ Μ.Γ. Α.Ε.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε η Νέλλυ Κάτσου, αντιπρόεδρος & συνιδρύτρια VNK CAPITAL. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, στη θέση του Σπύρου Φιλάρετου, ενώ όπως ανακοίνωσε στο σώμα ο κ. Παπαλεξόπουλος, οι Βασίλης Ψάλτης και Μάρκος Βερέμης είναι τα νέα μέλη του ΔΣ που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης