Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται ότι ανακόπτει το ράλι στις καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και οι επιχειρηματικές επενδύσεις ισχυρές, αναφέρει σε σημείωμά της η Oxford Economics.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι καταναλωτές ξόδεψαν με λιγότερο ενθουσιασμό τον Νοέμβριο, καθώς μετατόπισαν τις γιορτινές αγορές τους στις αρχές της σεζόν και συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την κλιμάκωση των τιμών και τη μειωμένη διαθεσιμότητα προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν μέτρια κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω των δαπανών για υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνεχίζει να πλήττει τα πορτοφόλια των καταναλωτών, καθώς οι πραγματικές δαπάνες ήταν απογοητευτικά σταθερές κατά την προσαρμογή για υψηλότερες τιμές. Ο βασικός αποπληθωριστής PCE αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηναία βάση και ο αποπληθωριστής πυρήνα PCE κατά 0,5% m/m για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μέτρια κατά 0,4%, καθώς η βραδύτερη αύξηση των αποδοχών αντισταθμίστηκε από τη θετική ανάκαμψη των ομοσπονδιακών μεταβιβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαθέσιμο εισόδημα προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό μειώθηκε κατά 0,2%. Εν μέσω ασθενέστερης αύξησης του εισοδήματος, οι καταναλωτές έσκαψαν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους, καθώς το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα νέο χαμηλό μετά την πανδημία 6,9% – το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Καθώς οδεύουμε προς τη νέα χρονιά , η Oxford Ecomics εκτιμά ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα μείγμα από αντίθετους ανέμους. Ενώ η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον πιθανότατα θα προκαλέσει μια χειμερινή ήπια ανανέωση στις δαπάνες, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μια σφιχτή αγορά εργασίας, υγιέστερους ισολογισμούς και υπερβολικές αποταμιεύσεις.

«Βλέπουμε τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται περίπου κατά 4% το 2022 μετά από αύξηση ρεκόρ 8% φέτος» αναφέρουν.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα διαρκών αγαθών και αποστολών δίνουν μια ενθαρρυντική εικόνα της δυναμικής των επιχειρηματικών επενδύσεων κοντά στο τέλος του 2021. Οι βασικές παραγγελίες – οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών εξαιρουμένων των αεροσκαφών – σημείωσαν πτώση 0,1% τον μήνα, αλλά διατηρήθηκαν 21% πάνω από το επίπεδο πριν από την Covid.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ισχυρή ζήτηση και οι μόνιμες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να αυξάνουν τις επενδύσεις το 2022.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς η Όμικρον θα επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα και τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών. Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι εάν η παραλλαγή τονώσει την ισχυρότερη ζήτηση διαρκών αγαθών, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς οι αρνητικοί κίνδυνοι» αναφέρουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης