Μια πολύ αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι ανισότητες και να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ζητώντας να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης για να μειωθούν οι περιφερειακές διαφορές.

«Η κρίση θα μπορούσε να αφήσει σημάδια και να ξανανοίξει παλαιές πληγές» ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεση για τον αντίκτυπο της Covid-19 για τη Γηραιά Ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υγειονομική κρίση επηρέασε με τρόπο ιδιαίτερα ανομοιόμορφο τα ευρωπαϊκά κράτη και τα διαδοχικά lockdowns αποδείχθηκαν ιδιαίτερα καταστροφικά για τον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο ο κλάδος αυτός απασχολεί συχνά «πληθώρα ανειδίκευτων εργαζομένων», πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των «ανισοτήτων και της φτώχειας» στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Λόγω της ισχυρής εξάρτησής τους από τον τουρισμό και του αυξημένου αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων που τις χαρακτηρίζουν, οι οικονομίες του νότου της ΕΕ είναι αυτές που είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται πιο απότομα το 2020», σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020. Ο ιός εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς στη Λομβαρδία, το οικονομικό κέντρο της χώρας που για κάποιο διάστημα έγινε το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας. Το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,9% το 2020.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση των διαφορών μεταξύ κρατών και περιοχών, ο ΟΟΣΑ ζητάει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ μέσω επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικολογική μετάβαση.

«Εάν δεν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας δράσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσε να επιδεινώσει τις περιφερειακές ανισότητες και να οδηγήσει σε χωρική συγκέντρωση ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης