Η ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά είναι πολύ νωρίς για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τη στήριξη για τις οικονομίες τους παρά την άνοδο του πληθωρισμού, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετά την πτώση κατά 3,4% πέρυσι εν μέσω πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης κατά 5,7% φέτος, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, μειώνοντας τις προβλέψεις του κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,5% το επόμενο έτος, σε αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη πρόβλεψη στα τέλη Μαΐου.

Η ταχεία ανάκαμψη έφερε το παγκόσμιο ΑΕΠ στα επίπεδα προ πανδημίας, αν και η δραστηριότητα εξακολουθεί να υστερεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της ζήτησης για αγαθά και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος του έτους στο 4,5% κατά μέσο όρο στην G20, πριν υποχωρήσει στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν -προς το παρόν- ότι η τρέχουσα άνοδος είναι μια παροδική αντίδραση στην ανάκαμψη και όχι το προοίμιο για μια διαρκή περίοδο υψηλότερου πληθωρισμού.

Ο ΟΟΣΑ συνέστησε στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πόσο ψηλά μπορούν να ανεχθούν την αύξηση του πληθωρισμού.

Ακόμα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να παραμείνουν ευέλικτες με την οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους και να αποφύγουν την απόσυρσή της όσο οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ασταθείς.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 6%, μειωμένη σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις εκτιμήσεις του Μαΐου και να υποχωρήσει στο 3,9% το 2022, σε αύξηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κινεζική ανάπτυξη προβλέπεται σε 8,5% φέτος και 5,8% το 2022, αμετάβλητα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 5,3% και αύξησε την εκτίμησή του για το 2022 κατά 0,2% στο 4,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης