Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς οι επιχειρήσεις περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο εξάμηνο, ανέφερε το ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 102,8 μονάδες από τις 103,7 μονάδες το Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 103 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρηματίες ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τις τωρινές τους δραστηριότητες. Περιέκοψαν τις εκτιμήσεις για τις δραστηριότητές τους λόγω της επιβράδυνσης των παραγγελιών.

Στο μεταξύ, η γερμανική κατασκευαστική έκρηξη συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και ο δείκτης κλίματος του κλάδου διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το Ifo.

Μια εμπορική διαφωνία με τις ΗΠΑ και η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι βασικές αιτίες αβεβαιότητας μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων, τόνισε από την πλευρά του ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος δήλωσε πως θα είναι δύσκολο για τη Γερμανία να πετύχει το στόχο της ανάπτυξης 0,6% στο δ΄ τρίμηνο φέτος, τον οποίο είχε θέση το ινστιτούτο στο φθινοπωρινό του report, αλλά διατηρεί τον στόχο για την ανάπτυξη στο σύνολο της χρήσης, στο 1,7%.

Δήλωσε πως οι προσδοκίες για τις εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά τον Οκτώβριο, κάτι που έπληξε το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα.

«Το χρυσό φθινόπωρο για τη γερμανική οικονομία δεν γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Wohlrabe, προσθέτοντας ότι η απαισιοδοξία εξαπλώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν σημαντικά, λόγω των νέων κανόνων για τις εκπομπές ρύπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης