Ο Τραμπ επιμένει και κατακρίνει και πάλι τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 15:33
Ο Τραμπ επιμένει και κατακρίνει και πάλι τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέκρινε σήμερα την Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια εξαιτίας του Πεκίνου και δεσμεύθηκε να προστατεύσει το αμερικανικό εμπόριο ενώ κλιμακώνεται η ένταση ύστερα από την απειλή του το σαββατοκύριακο να αυξήσει τους δασμούς.

Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει σημαδευθεί από αντίποινα-δασμούς μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ενώ οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν βουτιά σήμερα. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,6% ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός.

Ο Τραμπ φάνηκε να υπερασπίζεται τη χθεσινή του δήλωση, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. «Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο αυτό», έγραψε στο Twitter νωρίς σήμερα (τοπική ώρα).

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του δήλωσαν ότι οι συνομιλίες προχωρούσαν καλά κατά τη διάρκεια του γύρου συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο. Ωστόσο, χθες ο Τραμπ δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία προχωρά πολύ αργά.

Είπε επίσης ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκ. δολαρίων «σύντομα», το οποίο ουσιαστικά θα σημαίνει ότι θα όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ θα βαρύνονται με δασμούς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 15:34