Ό. Σολτς: «Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:22
Ό. Σολτς: «Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία»

«Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα (…). Ως νομοθέτες, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών μας (…) Είμαστε ενωμένοι» δήλωσε σε δραματικό τόνο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ, συνεδρίασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την άρση του «φρένου χρέους» και την έγκριση νέου δανεισμού ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Αυτή η κρίση δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι αλληλεγγύη - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων της. Αυτό δεν είναι μια υπόθεση για τον καθέναν μόνο του. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι» συνέχισε ο κ. Σολτς και περιέγραψε τη δραματική επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

«Τα σχολεία, τα καταστήματα, οι βιομηχανίες έκλεισαν, οι διακοπές ακυρώθηκαν, οι γάμοι και οι γιορτές αναβλήθηκαν…» είπε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος και έκανε λόγο για «δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας», για τις οποίες, παραδέχθηκε, «δεν υπάρχει σενάριο».

Περιέγραψε δε το νέο χρέος που θα αναλάβει η Γερμανία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης ως «γιγαντιαίο ποσό», αλλά επισήμανε ότι, χάρη στη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και τις υψηλές αποδόσεις της οικονομίας των προηγούμενων ετών, «μπορούμε να το καταφέρουμε, καθώς η αξιοπιστία μας στις αγορές είναι μεγάλη».

Ο κ. Σολτς απηύθυνε ακόμη «εγκάρδιο χαιρετισμό» προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται από την Κυριακή σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, καθώς ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της, που εκ των υστέρων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κηρύσσοντας νωρίτερα την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών υπήρξε ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της Γερμανίας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό της χώρας «που δίνει κάθε μέρα τη μάχη στα όρια των δυνάμεών του» και εξήγησε ότι την καγκελάριο αντικαθιστά σήμερα ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Διευκρίνισε ακόμα ότι, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας, στην αίθουσα βρίσκεται το ένα τρίτο των 709 βουλευτών, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούν τη συνεδρίαση από το γραφείο τους. Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν συνεδριάσεις διάρκειας εβδομάδων, αλλά τώρα θα ληφθεί σε μία ημέρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:37