Ο Γιώργος Τζιλιβάκης, στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού σε μεγάλες επιχειρήσεις, προτείνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για τη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας.

   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο διορισμός του θα λάβει χώρα, μετά από έγκριση της υποψηφιότητάς του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σηματοδοτώντας το «τελευταίο μίλι» για τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Η επιλογή του κ. Τζιλιβάκη έγινε, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας. Η θέση προκηρύχθηκε, μέσω διαγωνισμού και, στη συνέχεια, ανεξάρτητη Επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, έκανε την πρώτη επιλογή των υποψηφίων και κατέληξε στους τέσσερις επικρατέστερους. Κατόπιν, το Συμβούλιο Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας επέλεξε τους δύο εξ αυτών και υπέβαλε πρόταση στον υπουργό Εργασίας που έχει την αρμοδιότητα για την τελική επιλογή.

   Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με την πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την τοποθέτηση του πρώτου Διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, φτάνει στην ολοκλήρωσή της μια σημαντική διαδικασία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Διοικητής, μαζί με το Συμβούλιο Διοίκησης, που έχει ήδη τοποθετηθεί, θα συντονίσουν τη μετάβαση από το σημερινό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει από τον ίδιο τον Νόμο 4808/2021 όλα τα εχέγγυα, για να επιτελέσει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα το ελεγκτικό της έργο, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η φημολογία που υπήρχε επί δεκαετίες σε σχέση με κατά καιρούς παρεμβάσεις πολιτικών ηγεσιών στο έργο του ΣΕΠΕ. Ακολουθούμε το παράδειγμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να αναφερθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος Διοικητής θα κληθεί να αξιοποιήσει τη νομική του παιδεία, τις διοικητικές του ικανότητες και την πείρα του στις εργασιακές σχέσεις, για να δημιουργηθεί μια Επιθεώρηση Εργασίας σύγχρονη διοικητικά και αμερόληπτη λειτουργικά. Μια Επιθεώρηση Εργασίας που μαζί με τον νέο θεσμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα εγγυάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

   Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τζιλιβάκης έχει διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων. Από τις θέσεις αυτές έχει διευθύνει πολυπληθείς ομάδες στελεχών και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, αποκτώντας εμπειρία που του επιτρέπει να έχει καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των καταγγελιών που άπτονται των εργασιακών σχέσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού τίτλου στις Βιομηχανικές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε ως Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Toyota Hellas, στην Alpha Bank Σερβίας (68 καταστήματα-800 υπάλληλοι), στην Εγνατία Τράπεζα (70 καταστήματα-περισσότεροι από 800 υπάλληλοι) και στη Sprider Stores (100 καταστήματα-1.600 υπάλληλοι). Εργάστηκε επίσης ως Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στη Folli-Follie (1.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα και 3.000 παγκοσμίως), μετά από πρόσκληση το 2019 της Διοικητικής Ομάδας που ανέλαβε να διαχειριστεί το γνωστό πρόβλημα και στην Intrum Hellas από το 2019 και εφεξής, με βασική αποστολή τη μετάπτωση προσωπικού, διαδικασιών, συστημάτων και κουλτούρας από ελληνική συστημική τράπεζα σε νεοϊδρυθέντα πολυεθνικό οργανισμό.

   Ο ρόλος του νέου Διοικητή και τα επόμενα βήματα

   Ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της αρχής που προβλέπονται στον Νόμο 4808/2021, εκτός από αυτές που ρητά ορίζεται ότι ασκούνται από το Συμβούλιο Διοίκησης.

   Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων:

   – Εκδίδει και τροποποιεί τον Οργανισμό και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας και περιγράφει τις θέσεις εργασίας των Υπηρεσιών αυτής, μέσω της κατάρτισης περιγραμμάτων εργασίας.

   – Διαμορφώνει και επικαιροποιεί τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης, καταρτίζει και αναθεωρεί, εφόσον απαιτείται, το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής.

   – Εισηγείται στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

   – Επιλέγει και τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων κάθε επιπέδου της Επιθεώρησης Εργασίας.

   – Καθορίζει την εσωτερική διάρθρωση των Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και την κατά τόπο και καθ’ ύλη αρμοδιότητά τους.

   – Ασκεί κάθε άλλη υφιστάμενη, κατά την έναρξη ισχύος της Επιθεώρησης Εργασίας, αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή Εργασίας.

   Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Διοικητής υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που καθορίζει τις υποχρεώσεις του και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως και σε ετήσια βάση.

   Στη συνέχεια, ο Διοικητής, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, εκδίδει τον Οργανισμό της Επιθεώρησης Εργασίας, που θα περιγράφει τη διάρθρωση των υπηρεσιών της Αρχής, τις αρμοδιότητές τους, κ.λπ. και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

   Μετά την έκδοση του Οργανισμού, ο υπουργός Εργασίας θα εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη για την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας. Από την έναρξη λειτουργίας της, η Επιθεώρηση Εργασίας καθίσταται καθολικός διάδοχος του ΣΕΠΕ.

   Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, οι αρμοδιότητές της ασκούνται από το ΣΕΠΕ, που θα συνεχίσει να πραγματοποιεί με εντατικούς ρυθμούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης