Την πεποίθηση του ότι τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε πορεία για να συγκλίνει προς τον στόχο του 2% εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, με πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί», δήλωσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η αγορά εργασίας βελτιώνεται, με την απασχόληση να σημειώνει ιστορικά υψηλά. Την ίδια στιγμή, η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί και βρίσκεται πλέον κοντά σε χαμηλό εννεά ετών στο 8,7%, πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

«Ωστόσο, αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι δομικές τιμές – που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια – παραμένουν υποτονικές, ενώ τόνισε ότι νέοι κίνδυνοι έχουν προκύψει από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι χρειάζεται «υπομονή και επιμονή» για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης