Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η νορβηγική κεντρική τράπεζα, όπως αναμενόταν, αλλά τόνισε πως μια αύξηση είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις, με την οικονομία να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Norges Bank έχει εδώ και καιρό σηματοδοτήσει μια αύξηση το 2021, η οποία θα μπορούσε να είναι η πρώτη από την ομάδα G10 των αναπτυγμένων χωρών, που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είναι σχεδόν ομοιόμορφα μοιρασμένοι σχετικά με το εάν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Νορβηγία θα ταχθούν υπέρ, τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο, για την αύξηση των επιτοκίων από το ιστορικό-χαμηλό του 0%.

Στην τρέχουσα εκτίμηση της επιτροπής για τις προοπτικές και την ισορροπία κινδύνων, το επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν τον Σεπτέμβριο, αναφέρει στο ανακοινωθέν ο διοικητής της Norges bank, Oeystein Olsen.

Η κεντρική τράπεζα τώρα προβλέπει ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2022, υψηλότερα από το 0,5% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες, και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023 στο 1,3% κατά μέσο όρο, υψηλότερα από το 1% που αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νορβηγία μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το προηγούμενο έτος για να καταπολεμήσει την επίπτωση της πανδημίας, οδηγώντας σε μια έκρηξη των τιμών των κατοικιών καθώς οι δανειολήπτες επωφελήθηκαν από τη φθηνή πίστωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης