“Ασανσέρ” έγιναν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ενδοσυνεδριακά. Το κλίμα ευφορίας που κυριάρχησε στην αγορά τις πρώτες ώρες τις διαπραγμάτευσης, ως αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκράτίας και οδήγησε τις αποδόσεις σε νέα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, πολύ γρήγορα μεταβλήθηκε, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Ετσι, οι ρευστοποίησεις που παρατηρήθηκαν οδηγήσαν εκ νέου τις αποδόσεις σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτκά λίγο πριν τις 11.00 το πρωι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μέχρι το νέο ιστορικό χαμηλό του 2,014% (από 2,15% που είχε κλείσει την Παρασκευή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να φθάσει εως και το 2,13% ενω στη συνέχεια επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις που συγκράτησαν την απόδοση του στο 2,10%.

Η αγορά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων.

Η Barclays σε σημερινή της έκθεση εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί στην κατηγορία του Investment grade, το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, δεδομένων των αξιολογήσεων που δίνουν σήμερα οι οίκοι για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να τη βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σήμερα διορθωτικά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώοσουν άνοδο.

Η ίδια η τράπεζα θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο, αναγνωρίζοντας εκ των προττέρω ότι οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εκλογή νέας ισχυρής κυβέρνησης μπορεί να επιτρέψει την αργή αλλά σταθερή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε «επενδυτική βαθμίδα».

Εξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding υποστηρίζει ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωζώνης θα πρέπει να παραχωρήσουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό περιθώριο, υπό τον όρο ότι ο νέος πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προσφέρει πράγματι τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την συνολιτική προσφορά της χώρας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγες 40ν εκατ.ευρω εκ των οπίων μόνο τα 16 εκατ.ευρω αφοορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,10% απο 2,11% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 2,48% από 2,45% που έκλεισε στο τέλος της προγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1210 δολ. από τα 1,1221 δολ.που άνοιξε η αγορά.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται συτή την εβδομάδα στη διήμερη κατάθεση του Προέδρου της Fed στο Κογκρέσο (10-11/7). Το δολάριο πάντως συνεχίζει να κινείται στο θετικόα απόηχο που πορκάλεσαν στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση (την Παρασκευή) των νέων θέσεων εργασίας μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα, οι οποίες διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο υψηλότερα (224.000) των

εκτιμήσεων (160.000), καταγράφοντας υψηλό από τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά αρνητικά συνεχίζει να επηρεάζει το ευρώ η διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αναφοράς στην Ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά, καθώς παραμένει ενισχυμένη η πιθανότητα η ΕΚΤ να υιοθετήσει σύντομα πρόσθετα μέτρα υποστηρικτικής πολιτικής.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,268%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,257%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,344% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,360%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1215 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης