Νέος μηχανισμός ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων ΣΔΙΤ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:20
Νέος μηχανισμός ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων ΣΔΙΤ

Σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το υπουργείο εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αντρεα Μοράρου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, συγκροτείται στην EBRD ένας νέος μηχανισμός για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υπό το συντονισμό της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Βασική επιδίωξη είναι η ταχεία ανάθεση σε εξειδικευμένους συμβούλους της ωρίμανσης έργων ΣΔΙΤ, ώστε να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

Τα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην Ελλάδα, αφορούν σε υποδομές σε μια σειρά τομέων της οικονομίας, ενώ υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για επέκταση των έργων ΣΔΙΤ και σε νέους τομείς.

«Δεδομένου του μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού έργων ΣΔΙΤ, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη νομική, τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση και την προετοιμασία των διαδικασιών ανάθεσης των έργων. Αυτό πλέον γίνεται πράξη με την εν λόγω Συμφωνία, η οποία θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού των ΣΔΙΤ στη χώρα, μέσω της συνεργασίας με ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει ήδη σημαντική και επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε θερμά την υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η συνεργασία μας αυτή θα θέσει ισχυρές βάσεις για την ωρίμανση και επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ΣΔΙΤ στη χώρα μας. Πρέπει να ενισχύσουμε κάθε έργο που συμβάλει στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα την στιγμή αυτή που η κρίση επιβάλλει υπερδιπλάσιες ταχύτητες. Τα έργα ΣΔΙΤ μαζί με τις Στρατηγικές και τις Ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν τον ισχυρότερο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας».

Η κ. Μοράρου, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τη δημιουργία αυτού του νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων ΣΔΙΤ, που θα συμβάλει στην παροχή αποτελεσματικής και υψηλής ποιότητας προετοιμασίας έργων. Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ιστορικό επιτυχούς σχεδιασμού και παράδοσης έργων ΣΔΙΤ και, σε συνδυασμό με την εμπειρία της EBRD σε αυτόν τον τομέα, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα μαζί. Θεωρούμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ένας πολύτιμος εταίρος και είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:20