Νέο ρεκόρ κατέγραψε νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σπάζοντας το φράγμα του 1,4%, αγγίζοντας το 1,38%.

   Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ λειτουργεί και ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση με τους πιστωτές έχει ήδη αρχίσει ενώ επικουρικά συντελεί το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 1,38%.

   Κάτω από το 0,88% υποχωρεί και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία κυμαίνεται στο 0,75%.

   Η νέα υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI (τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να προχωρήσει με επανάνοιγμα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε με κουπόνι 3,9%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 20 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,46% από 1,50% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,50% να διαμορφωθεί στο 1,96% από 1,99% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1060 δολ. από το επίπεδο των 1,1071 δολ, που άνοιξε η αγορά.

   Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις αποφάσεις της Fed και στη συνέντευξη τύπου του προέδρου της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25%, ενώ σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά χρήματος, η πιθανότητα μείωσης κατά 0,50% διαμορφώνεται στο 19%.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,351%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,432% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,454%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1053 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης