Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,549, νέο ιστορικό χαμηλό, μετά τη δήλωση της Christine Lagarde για προσεκτική επανεξέταση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς είναι πολύ υψηλοί, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει ότι το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 0,9%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα σχόλια της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα της Ελλάδας είναι υπερβολικά υψηλοί και θα πρέπει να εξεταστούν οι προοπτικές καθώς και το μήνυμά της πως το “λογικό” επίπεδο διαμορφώνεται στο 1,5% με 2% έναντι 3,5% που είναι σήμερα, είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ελληνικούς τίτλους σε νέο ράλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας – με δεδομένη την υψηλή συσχέτιση που έχουν τα ελληνικά assets με αυτά της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα που δίνουν “σήμα” για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και οι προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, είναι παράγοντες που διατηρούν τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των επενδυτών.

Τα capital controls υπήρξαν για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Η Fitch είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόσφατη έκθεσή της για την ανάγκη άρσης των capital controls την οποία η ίδια ανέμενε έως τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η S&P είχε επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η “βύθιση” του κόστους δανεισμού αποτελεί απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με αναλυτές η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ δεν αποκλείουν μία νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ το επόμενο διάστημα, παρόλο που οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης