Νομοθετική παρέμβαση για τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα τον κλάδο των ντελίβερι στην εστίαση προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την κινητοποίηση που πραγματοποιούν σήμερα, 11 Απριλίου, οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε, έχει ήδη εκδοθεί μία εγκύκλιος, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση. «Αυτό που έχει γίνει, μέχρι στιγμής, είναι ότι έχουμε κωδικοποιήσει τι ισχύει νομικά, ώστε να ενημερωθούν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να προχωρούν σε διαδικασίες ελέγχου πιο συστηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που εκδόθηκε η εγκύκλιος, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διαλόγου με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο, δηλαδή με όλες τις συλλογικότητες των εργαζομένων στο χώρο της διανομής στην εστίαση, αλλά και με τους μεταφορείς (ταχυμεταφορές, κτλ) και με εργοδότες του κλάδου είτε είναι συλλογικά όργανα, όπως η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Ελλάδας) είτε είναι εταιρείες του χώρου.

Η διαδικασία της συζήτησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του Μαρτίου» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, «θα νομοθετήσουμε μία σειρά από θέματα, που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης όσον αφορά τη διανομή». Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, στόχος είναι να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κόστος της συντήρησης της μηχανής που είναι το εργαλείο της δουλειάς τους, αλλά και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Τα αιτήματα των διανομέων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, εργαζόμενοι στον κλάδο των ντελίβερι, κούριερ και οι εξωτερικοί συνεργάτες, προχώρησαν σε εικοσιτετράωρη απεργία. Συγκεκριμένα, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων πραγματοποίησε απεργία και μοτοπορεία στην Αθήνα. Επίσης, συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και μοτοπορεία πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. Η μοτοπορεία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων των διανομέων.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των διανομέων είναι τα εξής:

– Η καθιέρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν, κλπ) στους διανομείς.

– Η κατοχύρωση της ευθύνης του εργοδότη να συντηρεί το μεταφορικό όχημα.

– Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος αποζημίωσης των διανομέων από τον εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

– Η δημιουργία περισσότερων δικλείδων ασφαλείας για τους διανομείς, ώστε να μην εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, κλπ).

– Η ένταξη των διανομέων στη νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

– Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό.

– Ενιαία ειδικότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης