Νέα πτώση για τη λίρα μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Fitch

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, 13:03
Νέα πτώση για τη λίρα μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Fitch

Νέα πτώση καταγράφει η λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε negative από stable, λόγω των κινδύνων από την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η λίρα διαμορφωνόταν στις 13,75 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο οίκος αξιολόγησης περιέγραψε ως πρόωρη τη χαλάρωση της πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας -η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σημείωνε άνοδο- και τόνισε ότι προκάλεσε επιδείνωση στην εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

«Η διατήρηση ενός βαθιά αρνητικού πραγματικού επιτοκίου θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα ανθεκτική πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο οίκος Fitch στην έκθεση αξιολόγησης.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης, στο 15%, αλλά ο διοικητής σημείωσε ότι η επιθετική χαλάρωση της πολιτικής πιθανότατα θα σταματήσει τον Ιανουάριο, μετά από μία ακόμη μείωση τον Δεκέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, 13:15