Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων τόσο στην ελληνική, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Αρνητικό διαμορφώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς εδραιώνεται η αντίληψη ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Κίνα, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος θα προβλέπεται ισοσκελισμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική οικονομία διαθέτει το δημοσιονομικό χώρο, για να στηρίξει ενδεχόμενη οικονομική κρίση της χώρας και της Ευρώπης, εάν χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,664%, ενώ στη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και το 1,717% από 1,60% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,907% από 0,887%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορουσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,71% από 1,61% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,56% να διαμορφωθεί στο 2,27% από 2,04% που έκλεισε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα του 1,1 δολ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,0998 δολ. από τα 1.1045 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδεχόμενο μικρής αναβολής για την έναρξη του νέου κύκλου ποσοσοτικής χαλάρωσης απο την ΕΚΤ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο ευρωπαϊκό νομισμα. Δημοσίευμα του πρακτορείου Μarket News αναφέρει σήμερα ότι η ΕΚΤ στην αυριανή σύσκεψή της δεν θα ανακοινώσει την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς τίτλων, λόγω διαφωνίας των μελών της και της επικράτησης της άποψης ότι θα είναι προτιμότερο να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%. Στο εξάμηνο, διαμορφώθηκε στο -0,425%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,436% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1003 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης