Τη δική τους πρόταση για μια αποτελεσματική μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο, γνωστοποιούν μέσω της επιστολής που έστειλαν στην Κομισιόν, η Ελλάδα και άλλες έξι Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Λιθουανία με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση της τιμής του που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, οι επτά ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν μια εκστρατεία πιέσεων προς την Κομισιόν, ζητώντας χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με το αιτιολογικό ότι η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από μέρους της Επιτροπής,  δεν θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους καταναλωτές έναντι των ιδιαίτερα «φουσκωμένων» λογαριασμών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα λοιπόν, με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, οι επτά χώρες με έγγραφό τους προς την Κομισιόν, παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση για μια αποτελεσματική χαλιναγώγηση των αυξημένων τιμών, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν στις 13 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Ενέργειας κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η τιμή στο φυσικό αέριο, παρότι είχε υποχωρήσει κοντά στα 105 ευρώ, έχει πάρει την ανιούσα αγγίζοντας  τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι καταγράφοντας άνοδο 17% μέσα στον τελευταίο μήνα. Η βασική αιτία για το «ράλι ανόδου», δεν είναι άλλη από την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της πτώσης των θερμοκρασιών αλλά και λόγω της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Η αντιπρόταση των 7 χωρών της ΕΕ, όπως κατατέθηκε μέσω της επιστολής, για τη συγκράτηση των τιμών στο φυσικό αέριο επικεντρώνεται σε τρία σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α. Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα 160 €).

Β. Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG όπως ορίζονται στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη (HH, NWE, JJK και MED).

Γ. Δεν υπάρχει καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο.

Οι επτά χώρες προτείνουν επίσης την άρση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου σε σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Όσο για την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής, επιτάσσει οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και παράλληλα να είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

«Η προϋπόθεση δύο συνεχόμενων εβδομάδων με σταθερά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσα θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές» αναφέρεται στο έγγραφο των «7», ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «τα επίπεδα για την ενεργοποίηση είναι τόσο ψηλά που απέχουν πολύ από την αποτροπή επεισοδίων υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου».

Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, η Αθήνα και η Ρώμη από τον Ευρωπαϊκό νότο, μαζί με τις υπόλοιπες πέντε χώρες, πιέζουν σθεναρά την Κομισιόν,  για την λήψη συγκεκριμένης απόφασης στις 13 Δεκεμβρίου, που θα αφορά την άμεση μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδα κάτω των 260 ευρώ.

Η τελική πρόταση των «7» θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις τιμές το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν οι  πηγές του Bloomberg, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg οι «7» ζήτησαν επίσης τα κράτη -μέλη και όχι η Επιτροπή, να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών θα ανασταλεί λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, ενώ προτείνουν και τη λύση της αυτόματης αναστολής.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την εν λόγω πρόταση των «7», όπως και οι υπόλοιπες επτά από τις 15 συνολικά χώρες, που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και φέρονται να έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις με μικρές αποκλείσεις ως προς τις λεπτομέρειες. Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η τελική θέση και η εξαιρετικά πιθανή με τα υπάρχοντα δεδομένα  υποστήριξη της Γαλλίας. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε αυστηρότερο πλαφόν μείωσης της τιμής, εκφράζοντας ξεκάθαρα την άρνηση τους στην ανωτέρω πρόταση. 

Από τη δική της πλευρά η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί εκ περιτροπής την προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση η οποία μειώνει το ανώτατο όριο τιμών στα 264 ευρώ από τα 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή. Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η Τσεχία πρότεινε επίσης τη μείωση του χρόνου που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από το όριο των 275 ευρώ, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για την πτώση της τιμής μετά από πέντε ημέρες αντί για δύο εβδομάδες. Ωστόσο ούτε αυτές οι προτάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν.

Κατά συνέπεια ο κίνδυνος για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο της συνόδου της 13ης Δεκεμβρίου είναι υπαρκτός  και θα  αποτελέσει τροχοπέδη για την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων κανονισμών έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί για τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών στις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Πηγή: Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης