Oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και σήμερα μετά την ισχυρή άνοδο που σημείωσαν και την Παρασκευή, με τις τιμές τους να σημειώνουν νέα βουτιά, δημιουργώντας ισχυρές ρωγμές στον δρόμο της βελτίωση που είχαν σημειώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εν μέσω της αναταραχής των διεθνών αγορών απέτυχε να διατηρηθεί ο θετικός τόνος γύρω από τα ελληνικά ομόλογα κι έτσι αν και η έκδοση του 7ετούς την περασμένη εβδομάδα ήταν επιτυχής και βρήκε ανταπόκριση, ωστόσο οι επενδυτές που στήριξαν τον ελληνικό τίτλο κάθε άλλο παρά ήρεμοι μπορεί να είναι αφού βλέπουν μέσα σε δύο ημέρες την απόδοσή του να έχει εκτοξευθεί κατά 14,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο για την συνέχεια σε ότι αφορά την επενδυτική διάθεση προς τη χώρας μας, με την Ελλάδα να σχεδιάζει (αναγκαστικά) να ξαναβγεί στις αγορές αφού στοχεύει στην δημιουργία σημαντικού cash buffer για μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος.

Σήμερα η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου αυξάνεται κοντά στο 4% από 3,5%, που ήταν η αρχική απόδοση που εκδόθηκε.

Επιδείνωση παρουσιάζει και η εικόνα των υπόλοιπων ελληνικών τίτλων με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται περαιτέρω σήμερα και στο 4,173% με άνοδο 2% από τα επίπεδα της Παρασκευής όπου είχε αυξηθεί κατά 9% περίπου, επιστρέφοντας πλέον στα επίπεδα των μέσων του Δεκεμβρίου και χάνοντας περίπου το 1/3 του ράλι που σημείωσε από τις αρχές εκείνου του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 5,5% στις αρχές Δεκεμβρίου η απόδοση του 10ετούς έφτασε να διαπραγματεύεται στο 3,6% και στα χαμηλά 12ετίας στις αρχές του Ιανουαρίου με πτώση της τάξης του 35%. Τώρα η πτώση έχει πλέον περιοριστεί στο 24%.

Αρνητική συνεχίζει να είναι και η εικόνα στο ελληνικό 5ετές με την απόδοση να αυξάνεται σήμερα στο 3,606% με άνοδο 1% από την Παρασκευή όπου είχε ανέβει κατά 13%, χάνοντας έτσι όλα τα κέρδη του τελευταίο διμήνου περίπου αφού επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης