"Ναι" από τη Δανία για τη συνέχιση του Nord Stream 2

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, 15:13
"Ναι" από τη Δανία για τη συνέχιση του Nord Stream 2

Το "πράσινο φως" άναψε η Δανία για τη συνέχιση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Όπως μεταδίδει το spglobal.com, η Δανία έδωσε στην εταιρεία του αγωγού την άδεια να χρησιμοποιηθούν πλοία πόντισης σωληνώσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τελευταία χιλιόμετρα επί των δανέζικων υδάτων. Η ανακοίνωση έγινε από το δανέζικο Υπουργείο Ενέργειας.

Η πόντιση του Nord Stream 2 είχε διακοπεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων που στοχοποιούσαν τις εταιρείες που εμπλέκονταν με τον αγωγό.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδιδε το oilprice.com στα τέλη Ιουνίου, η Ρωσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και η Ουάσινγκτον ελπίζει -τουλάχιστον- να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του ενεργειακού πρότζεκτ επιβάλλοντας κυρώσεις. Και αυτό γιατί ο αγωγός θα διπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Με άλλα λόγια, ο νέος αγωγός θα έχει χωρητικότητα 55 δισ. κυβ. μέτρων, θα ξεκινά από τη Ρωσία και μέσω της Βαλτικής θα καταλήγει στη Γερμανία.

Αυτός ο αγωγός έχει σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο. Πρώτα απ' όλα, θα ενδυναμώσει τη Ρωσία και θα ενισχύσει την κυριαρχία του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεύτερον, θα προκαλέσει οικονομική ζημία στην Ουκρανία, την οποία παρακάμπτει, εξαιτίας της απώλειας των τελών διαμετακόμισης.

Για τη Γερμανία, παρά τους πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Nord Stream 2 σημαίνει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, 15:16