Συμφωνίες συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων (περί τα 13,5 δισ. ευρώ) υπέγραψαν Κίνα και Γαλλία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, όπως αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης. Ο Γάλλος ηγέτης μετέβη στην Κίνα τη Δευτέρα και θα αναχωρούσε από αυτή αργά το βράδυ χθες.

Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς της αεροναυτικής, της ενέργειας και της γεωργίας, ενώ παράλληλα περιλαμβάνουν και την έγκριση 20 γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού να εξάγουν στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των 2 χωρών συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν το πρωτόκολλο για τις εξαγωγές πουλερικών που είχαν υπογράψει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, ώστε να περιλαμβάνονται πάπιες και χήνες όπως και φουά γκρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας.

Αναφορικά με τον κλάδο της ενέργειας η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του κινεζικού ομίλου Beijing Gas Group και της γαλλικής Engie για συνεργασία στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποθήκευσής του στη βόρεια πόλη Τιαντζίν.

Μεταξύ των άλλων συμφωνιών, η γαλλική Total θα συγκροτήσει κοινή επιχείρηση με την κινεζική Shenergy Group για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου με φορτηγά μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.
Πυρηνικά καύσιμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 αναφορικά με το κόστος και την τοποθεσία στην οποία θα χτιστεί μονάδα επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, την οποία θα οικοδομήσει η γαλλική πολυεθνική Orano, προηγουμένως γνωστή ως Areva.

Το συμβόλαιο αυτό, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων για περίπου δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ύψος άνω των 20 δισ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από τα μισά αναλογούν στην Orano.

Στις μελλοντικές αυτές σινο-γαλλικές εγκαταστάσεις θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία έως και 800 τόνων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ετησίως, το οποίο θα επιτρέπει την ανακύκλωση ενός τμήματος υπό τη μορφή «MOX», ενός μίγματος χρησιμοποιημένου πλουτωνίου και ουρανίου.

Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Κίνα, όπου η μεγάλη επέκταση του πυρηνικού τομέα εγείρει ζήτημα ραδιενεργών αποβλήτων. Προς το παρόν αποθηκεύονται σε προσωρινές δεξαμενές.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά ατομικής ενέργειας. Μετρά σήμερα 48 ενεργούς αντιδραστήρες όπως και 10 υπό κατασκευή, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης