«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το αυριανό Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Όπως επισήμανε, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε την “πρωτοφανή αλληλεγγύη” που έλαβε η Ελλάδα, καθώς από το 2010 έχουν διατεθεί 273,7 δισ. ευρώ για τη χώρα (241,6 δισ. ευρώ από χώρες της ζώνης του ευρώ και 32,1 δισ. από το ΔΝΤ) και συμπλήρωσε πως σε αντιστάθμισμα, η Ελλάδα υλοποίησε ένα «κύμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 450 δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των 88 από την τέταρτη αξιολόγηση), από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης έως τον εκσυγχρονισμό των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, οι οποίες, όπως είπε, σήμερα αποδίδουν καρπούς.

Αναφέρθηκε στον ΦΠΑ, στο κτηματολόγιο που ήδη καλύπτει το 1/3 των δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και στην καθιέρωση της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, που ολοκληρώθηκε το 2016.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008 και το 2017 επέστρεψε στην ανάπτυξη (1,4%), ότι από δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι) και ότι από τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας 27,5%, το 2013, η ανεργία μειώνεται σταθερά, φτάνοντας το 20,1% φέτος.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, πρέπει να σηματοδοτήσει μία «απτή αλλαγή» για τη χώρα και να αποτελέσει τη στιγμή ομαλοποίησής της.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι την επομένη της 20ής Αυγούστου, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να ενταχθεί σε «ενισχυμένη εποπτεία», προκειμένου να παρακολουθούνται η εξέλιξη του χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στάθηκαν από την αρχή της κρίσης στο πλευρό της Ελλάδας και σημείωσε ότι η Επιτροπή, από την πλευρά της, θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί πως αυτό το “νέο κεφάλαιο” που ανοίγεται για την Ελλάδα θα είναι πραγματικά μία “ιστορία επιτυχίας”.

Παράλληλα, σε άρθρο στο μπλογκ του για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η χώρα μας είναι στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος και σε τροχιά για επιτυχή ολοκλήρωσή του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε τελική συμφωνία στο Eurogroup την Πέμπτη, με τον στόχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος στις 20 Αυγούστου – κάτι που έχω αναγάγει σε προτεραιότητά μου».

Θα είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό, στον οποίο αξίζει να ξανακερδίσει πλήρη οικονομική κυριαρχία, αναφέρει ακόμη και προσθέτει:

Τώρα εξαρτάται από την Ελλάδα το να παραμείνει σε ένα υπεύθυνο μονοπάτι … Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι ένα πρώτο βήμα -σίγουρα αποφασιστικό- αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Είναι ουσιώδες η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους και να είναι προσηλωμένη σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές ότι θα τα καταφέρουν σε αυτό το εγχείρημα. Θα είμαστε στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Και σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μοσκοβισί έγραψε ότι τo Eurogroup της Πέμπτης συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία της οικονομικής ανανέωσης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και είμαι πεπεισμένος ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα ανταποκριθούν στις δικές τους και θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, προσθέτει.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση συμμόρφωσης για την 4η αξιολόγηση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης