Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει από την ανακοίνωση της την δέσμευση για αύξηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, το επόμενο βήμα, ενδεχομένως τον Ιούνιο, είναι να ορίσει την ημερομηνία τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά σε ανάλυση της η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να αφαιρέσει από το guidance κάθε αναφορά στην πιθανότητα αύξησης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Morgan Stanley περιμένει τώρα η επόμενη αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ να ακολουθήσει τον Ιούνιο. Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί πιο σημαντική αλλαγή πολιτικής, αναφέρει «καθώς θα πρέπει να οδηγήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ένα κλειστού τύπου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα διακοπεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, ενδεχομένως με τη σταδιακή μείωση των αγορών – εάν χρειαστεί».

Όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, αντίθετα με άλλους αναλυτές που προβλέπουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, η MS προβλέπει μόνο μία κατά 15 μονάδες βάσης στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο -0,25% τον Μάρτιο του 2019.

Σχολιάζοντας τέλος τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, η MS σημειώνει ότι δείχνουν οριακά ισχυρότερη ανάπτυξη το 2018 αλλά και πιο αδύναμο πληθωρισμό το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνουν το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς αν και δεν έχει ακόμα επιτευχθεί ο στόχος στον πληθωρισμό, σημειώνει. Κάνει λόγο επίσης για “ενθαρρυντικές λεπτομέρειες”, όπως η διαρκής μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση των μισθών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης