Αν και η PIMCO δίνει 30% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι 35% πιθανότητες που δίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, η Morgan Stanley θεωρεί πως ο επίμονος πληθωρισμός, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, η συνεχιζόμενη πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν μεν σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά η παγκόσμια ύφεση θα αποφευχθεί (φέτος), αν και θα είναι μικρότερη από τη μισή σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2022 από 6,2% το 2021, έναντι 2,6% (από 5,7%) στις ΗΠΑ και 2,6% (από 5,4%) στην ευρωζώνη. Η μείωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται στο 3% (από 7%), στην Κίνα στο 4,2% (από 8,1%), στη Βρετανία στο 4% (από 7,4%), με την Ινδία να παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία που θα διατηρήσει στα επίπεδα του 2021 τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του 2022 στο 7,4%. Για την ελληνική οικονομία διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 3,2% φέτος (στα επίπεδα της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων) και 2,5% το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την πορεία των αγορών, το τρέχον διάστημα οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως το σημερινό επενδυτικό τοπίο μοιάζει με την οδήγηση εν ώρα αιχμής υπό καταρρακτώδη βροχή σε έναν δρόμο με αυξημένους κινδύνους.

Καθώς τα φώτα από τα φρένα αναβοσβήνουν πάνω-κάτω, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε αν πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία αν πρέπει να αλλάξουμε λωρίδα ή απλώς να τραβηχτούμε στην άκρη περιμένοντας την έξοδο. Αυτή είναι η δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σήμερα, λέει περιγράφοντάς την ως «την πιο χαοτική και δύσκολα προβλέψιμη μακροοικονομικά περίοδο των τελευταίων δεκαετιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης